Leidinggeven aan een team: zo moet het NIET

30 Augustus, 2018 08:48

Stel: je merkt dat je team niet zo hecht is als je zou willen. Voor werktijd en tijdens lunches zie je dat zich groepjes vormen die over elkaar aan het roddelen zijn en tijdens de wekelijkse teammeeting wordt ieder idee zonder pardon afgekraakt. Ook is de samenwerking tussen je teamleden ver te zoeken en boeken jullie niet de resultaten die je voor ogen had. Komt dit je bekend voor? Dan doe je er goed aan om deze blog te lezen, want de oorzaak ligt dichter bij jou dan je wellicht denkt. Maar geen paniek: wij geven je 5 tips om de neuzen binnen je stroef lopende team weer dezelfde kant op te krijgen!

Je bent de lijm tussen de teamleden

Als je denkt dat je gewoon pech hebt als je leiding geeft aan een disfunctioneel team, dan heb je het mis. Een goed team is namelijk niet bij toeval een goed team. We kunnen veel verschillen verzinnen tussen goede en slechte teams, maar het grootste verschil zit hem in de leider: jij! Een goede leider houdt namelijk de teamleden bij elkaar als een goede lijm: je laat hen samensmelten om zo tot de beste resultaten te komen. Hieronder vind je vijf manieren waarop je NIET met je team om moet gaan. Hoewel de ideeën erachter verklaarbaar zijn, hebben ze het tegenovergestelde effect.

 1. “Onderlinge concurrentie is gezond”

  Als je als leider vasthoudt aan onderlinge concurrentie en de teamleden tegen elkaar op laat boksen omdat je gelooft dat iedereen daardoor het beste uit zichzelf kan halen, dan creëer je een competitieve vechtcultuur. Heb je daar zelf helemaal niet voor gekozen? Zo’n cultuur kan ook uit zichzelf ontstaan omdat bepaalde teamleden de anderen (willen) domineren. Dit komt de sfeer natuurlijk niet ten goede, men vertrouwt elkaar niet meer.

  Uit vele onderzoeken die gedaan zijn naar teams, blijkt dat het onderlinge vertrouwen binnen het team de belangrijkste factor voor succesvolle resultaten is. Door je team gezamenlijke opdrachten te geven (of ze nou moeilijk of gemakkelijk zijn), zal het vertrouwen in elkaar stijgen. Het gevolg daarvan is dat de resultaten van het team ook zullen verbeteren.

 2. “Met deze informatie zal ik ze maar niet vermoeien”

  Als leider krijg je vanuit de organisatie veel informatie tot je, informatie die je niet allemaal met je team deelt. Je houdt de informatiedeling liever zo beperkt mogelijk, omdat informatie waar je teamleden niks mee kunnen alleen maar ruis en discussie oplevert. Toch is het goed om meer te delen met je team, zodat ze weten wat er in de organisatie speelt.

  Zorg voor een goede communicatiestroom. Niet alleen vanuit jou, maar ook binnen het team. Probeer niet alleen maar zakelijke informatie te zenden, maar wees ook open en bied je team de ruimte om zich te uiten en inzichten en ervaringen met elkaar te delen. Geef iedereen evenveel tijd en ruimte om aan het woord te zijn en laat je teamleden met elkaar in discussie treden. Dat brengt het team naar een hoger niveau.

  Vergeet hierbij trouwens niet dat je moet luisteren als anderen iets vertellen. Het klinkt logisch, maar door goed te luisteren, hóór je daadwerkelijk wat mensen zeggen en kun je gemakkelijker de boodschap erachter ontdekken. Hiermee laat je als leider zien dat je meeleeft en interesse hebt in het leven van je teamleden.

 3. “Als ik maar weet wat het uiteindelijke doel is”

  Ieder lid uit je team heeft een specifiek takenpakket gekregen, gebaseerd op hun sterke (en misschien wel zwakke) punten. Als leider van de groep heb jij het complete plaatje; je weet wat de rol van het team is binnen de organisatie, wat ze moeten behalen en waar ze op afgerekend worden. Je denkt dat het niet nodig is om hen deze informatie te vertellen, want het zijn maar details. Toch?

  Bij punt 1 en 2 sprak ik over het belang van onderling vertrouwen en het kunnen geven van een mening, maar in dit geval draait het om doelgerichtheid; een van de drie belangrijkste factoren waar het succes van een team van afhangt. Als een team niet weet wat het eind- of gemeenschappelijke doel is van de opdrachten die je ze geeft, presteert het minder goed. Of het doel dat gesteld is nu ambitieus is of niet, dat maakt niet uit. Als het maar haalbaar is. Een helder geformuleerd doel zorgt ervoor dat je teamleden betrokken raken, ze hebben namelijk een concreet punt aan de horizon. Door samen de schouders eronder te zetten, werken ze daarnaartoe.

 4. “Teambuilding is de oplossing voor alle problemen”

  De geschetste situatie uit de inleiding is voor veel leiders aanleiding om een teambuildinguitje te organiseren. Het liefst een actief uitje waarna “we zijn gaan borrelen”. De gedachte hierachter is vaak dat het groepsgevoel versterkt wordt door met zijn allen flink te gaan drinken. De effectiviteit hierachter is echter nooit bewezen; het is zeker geen pleister op de wonden. Tijdens de avond zelf is het heel gezellig, maar als het de week erna weer op de oude voet verder gaat, had je het uitje net zo goed niet kunnen organiseren. Ga daarom eens in gesprek met je teamleden en vraag waar zij behoefte aan hebben of hoe zij denken dat de onderlinge sfeer verbeterd kan worden. Misschien is daar helemaal geen teambuildinguitje voor nodig…

 5. “Ik stel een team op van alleen mannen, wij begrijpen elkaar namelijk”

  Een grote misvatting is dat een team van alleen maar mannen de beste resultaten oplevert. Mannen kunnen namelijk de schouders eronder zetten, ze begrijpen elkaar goed en iedereen kan goed zijn ‘eigen ding doen’. Een groep mannen is in staat om efficiënt en snel te werken. Dat is echter niet waar. Een grootschalige studie publiceerde als resultaat dat teams waarin meer vrouwen dan mannen zaten, doorgaans beter presteren. Dit werd gekoppeld aan de sociale gevoeligheid, die bij vrouwen sterker ontwikkeld is dan bij mannen. Vrouwen zijn daardoor ook beter in staat om complexe emoties af te lezen van een gezicht. Hun adaptieve vermogen zorgt er dan ook voor dat ze beter met elkaar om kunnen gaan, zich meer open durven te stellen en elkaar meer vertrouwen.

Verbeter je management-skills

Als je een of meerdere van bovenstaande ervaringen herkent in je eigen leiderschapsstijl, dan is er natuurlijk geen man overboord. Het is wel goed om na te denken over hoe je je manier van leidinggeven kunt veranderen, zodat je op goede voet komt te staan met je teamleden. Je zult zien dat de behaalde resultaten vele malen beter zijn als je het vertrouwen in jou en het onderlinge vertrouwen tussen de projectleden weet te verhogen! Heb je hier hulp bij nodig? Ronald Verheijden van OPTIO kan je hierbij op weg helpen met bijvoorbeeld een cursus Managementvaardigheden of een training High Performing Teams, waarin hij je leert om van een groep individuen een hecht team te maken.

Heb je vragen over een van Ronalds trainingen? Neem dan contact met hem op via het telefoonnummer 06 5316 9277 of stuur hem een e-mail via info@optio.nl.

Word een veerkrachtige manager >